Apostil, bir belge onay sistemidir. Bir belgenin geçerliliğinin tasdik edilerek, başka ülkelerde de geçerli kılmak, yasal olarak kullanılmasını sağlamaktır.

5 Ekim 1961 tarihinde yapılan Lahey Anlaşması ile yürürlüğe girmiş, bu anlaşmaya, Türkiye de imzasını atmıştır. Lahey sözleşmesini kabul eden bir ülkeden çıkan resmi belgenin, diğer bir Lahey taraftarı ülkede kabul görebilmesi için apostil onayına ihtiyaç vardır.

Apostil tasdikli tercüme, yalnızca yeminli tercümanlık büroları tarafından yapılır. Noter yeminli tercümeye, kaymakamlık tarafından apostil mührü vurulur. Son olarak da belge, ulaştırılması istenilen ülkenin konsolosluğuna teslim edilir.

İdari belgeler, Noter senetleri,

Vekaletnameler, muvafakatnameler,

Eğitim belgeleri : okul, lise üniversite diplomaları,

Sivil, aile ve ceza davalarının belgeleri ve mahkeme kararları,

Medeni durumu gösteren belgeler: doğum belgeleri, evlilik cüzdanları, evlenme ehliyeti ,

Devlet kurumu tarafından verilen kuruluş belgeleri, ana sözleşmeler, patent ve diğer belgeler ile resmi devlet mercileri tarafından verilen her türlü belgeye apostil konulabilir,

Sağlık raporları: yetkili Sağlık Müdürlükleri tarafından onaylandıktan sonra Apostil kaşesi ile tasdik edilir.

Ticari evraklar: ilgili Sanayi ve Ticaret odası tarafından onaylandıktan sonra Apostil ile tasdik olunur.

Yüksek veya Akademik eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar: üniversite kurumunun Merkez Yönetici Makamı tarafından onaylandıktan sonra Apostil ile tasdik olunur.

Resmi olmayan evrakların doğruluğu Türk Noterleri tarafından tasdik edilir ve devamında apostil konulur.

Şirket veya gerçek kişi tarafından düzenlenen belgede bulunan her bir imzanın noter tasdiki gerektirdiği için belgenin noter tasdiki yapıldıktan sonra apostil konulur.

Unutmayınız ki, resmi belge çevirilerinizin yurtdışında onay görebilmesi için apostil tasdiği şarttır. Bu nedenle apostil çevirilerinizi güvenilir ve sektörde adı geçen tercüme büroları aracılığıyla tavsiye ederiz.